woensdag 15 oktober 2014

let op uw oogvoeding

Uit onderzoek blijkt hoe langer hoe meer dat bepaalde voedingsstoffen uw zicht effectief kunnen verbeteren, ja zelfs minder goed zicht ten gevolge van veroudering in de positieve zin weer kunnen ombuigen. De twee meest voorkomende oorzaken van het slecht zicht zijn macula-degeneratie (in de volksmond: ouderdomsblindheid) en cataract, een aandoening waarbij de ooglens dof wordt, waardoor het licht het netvlies niet meer goed bereikt en waardoor u dus ‘troebel’ gaat zien. Cataract treft meer dan de helft van de 65-plussers. Maar u kunt zeker preventief stappen ondernemen om uw ogen gezond te houden, en zo de kans op beide oogaandoeningen verkleinen.

Eet groene groenten
Mensen van wie de ogen grote hoeveelheden van de stof luteïne bevatten, hebben tot 80 % minder kans om slechter te zien op latere leeftijd. Het lichaam maakt zelf geen luteïne aan, dus u moet die stof uit uw voeding halen. Groene bladgroenten en koolsoorten zoals spinazie, boerenkool en broccoli zijn zeer rijk aan luteïne. Uit studies is gebleken dat slechts één eetlepel groene bladgroenten per dag met een beetje olijfolie het luteïnepeil in het bloed met 90 % doet stijgen. Als u de spinazie en broccoli beu bent, neem dan een natuurlijk luteïnesupplement (verkrijgbaar in natuurvoedingszaken). Uit een recent onderzoek is gebleken dat mensen die gedurende 12 weken 10 mg luteïnesupplement per dag innamen, beter gingen zien.

Neem voldoende zink


Zink is essentieel voor goede ogen. De meeste patiënten met macula-degeneratie of cataract hebben een laag zinkpeil in hun bloed. Zink zit in rood vlees, oesters, volle tarwe, rogge en haver. Vegetariërs nemen best zinksupplementen. Experts raden een dagelijkse dosis van 15 tot 30 mg aan.

Eet wortels en eieren
Wortelen helpen u beter te zien in het donker, dankzij de essentiële nutriënt caroteen, die de lever omzet in vitamine A. Vitamine A beschermt de ogen omdat het de lichtenergie die in het oog valt, helpt te absorberen. Hoe meer vitamine A, hoe beter uw ogen licht kunnen absorberen en hoe gevoeliger ze worden in het duister en hoe beter u dus ziet in het donker. Kinderen en volwassenen met een vitamine A-tekort lijden soms aan nachtblindheid. Goede bronnen van caroteen zijn worteltjes, mango, kool, levertraanolie, melk en eieren. Ook blauwe bosbessen zijn ervoor bekend dat ze u beter doen zien in het donker, omdat ze de stof anthocyaan bevatten. U zult wel twee maanden zeer veel bosbessen moeten eten vooraleer u resultaten ziet. Maar bosbessenextract bestaat ook in capsules. Neem dagelijks 600 mg.

Verhoog uw inname van vitamine C en E
Vitamine C en E zijn krachtige antioxidanten, die de vrije radicalen bestrijden die uw ogen beschadigen. Uit een studie gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition is gebleken dat vitamine C en E de ogen beschermen tegen cataract, maar ook tegen zonlicht en sigarettenrook. Mensen die tien jaar lang vitamine C en E-supplementen nemen, kunnen hun risico op cataract verminderen met 60 %, zo blijkt uit een studie gepubliceerd in de Archives of Ophthalmology. Goede bronnen van vitamine C zijn kiwi’s, sinaasappelen en rozenbottel. Vitamine E vindt u in noten en vette vis.

Vermijd suiker en zout
Ook als u de juiste dingen eet, kan te veel zoet of zout uw ogen beschadigen. Te veel suiker kan leiden tot suikerziekte. één van de neveneffecten van deze aandoening is het achteruitgaan van de ogen, wat in extreme gevallen kan leiden tot blindheid. Beperk uw zoutinname tot maximaal 50 mg per dag (= 1 koffielepel). Uit Australisch onderzoek blijkt dat mensen die meer zout eten hun risico op cataract verdubbelen.


LET OP UW OOGVOEDING

koop oogvoeding op

www. oogvoeding.nl

NUTROF OMEGA

RETARON

PRESERVISION

I CAPS R


BIJZIEND MYOPIE DOOR WESTERS ETEN

Sugarchallenge: dertig dagen zonder suiker“Onze voeding bestaat voor een steeds groter deel uit granen en (geraffineerde) suiker”, zegt dr. Cordain, “Bij traditionele volken die leven op vlees, vis, knollen, groenten, noten en fruit, wordt een op de duizend mensen lichtbijziend. Zodra ze onze eetgewoonten overnemen, wordt meer dan vijftig procent ernstig bijziend. Of ze nou tegelijkertijd gaan lezen en schrijven of niet. En het gebeurt in de loop van een generatie, dus genetische factoren spelen een ondergeschikte rol.”

Goede voeding voor de ogen

Wil je gezonde ogen is het dus belangrijk om gezond te gaan eten. En gezond eten is niet altijd wat je denkt dat gezond is. Ik dacht dat ik altijd wel gezond at, maar achteraf gezien zaten mijn maaltijden vol met koolhydraten, namelijk havermout, brood, fruit, pasta, rijst enzovoort. En at ik maar weinig vlees, af en toe kaas en yoghurt. Maar niet veel, dat is niet goed voor je. Dacht ik, zo gaan de verhalen.


KOOP OOGVOEDING BIJ

www.oogvoeding.nl

oog voor oogproducten bij

www.oogvoeding.nl

NUTROF OMEGA CAPS

NUTROF OMEGA 30 Caps

NUTROF OMEFA 60 Caps

RETARON

PRESERVISION 3

I CAPS R