maandag 15 september 2014

Gezond eten, een lust voor het oog!

Leven met een slecht zicht is op z’n zachts gezegd erg ongemakkelijk. Degene die een bril/lenzen draagt of kampt met een degeneratieve oogziekte, kan hier zeker over meepraten. Hoewel er veel oogaandoeningen die niet te voorkomen zijn, heb je de gezondheid van jouw 'waarnemers' toch voor een stuk zelf in de hand. Zo kan gezond eten al wonderen doen voor je zicht. WWW.OOGVOEDING.NL Wist u dat in Amerika alleen al 21 miljoen mensen door het leven gaan met een functioneel gezichtsprobleem of een oogaandoening? Verlies van het gezichtsvermogen staat bovendien in de top 10 van volwassen handicaps. Zorg dragen voor je ogen is de boodschap. Een stevige dosis voedingsstoffen, waaronder omega 3 en carotenoïden als luteïne en lycopeen, kan het risico op maculadegeneratie (slijtage van de gezichtsscherpte) kan verminderen met 25 procent, zo is uit onderzoek gebleken. En het heeft uiteraard nog meer voordelen: "Gezond eten heeft uiteraard een positief effect op je hele lichaam. Dezelfde voeding die goed is voor je ogen, zal ook andere systemen in je lichaam positief beïnvloeden want alles werkt synergetisch", zegt Judy Caplan van de Amerikaanse Academy of Nutrition and Dietetics. 'Oog-vitamines' Om je ogen te beschermen, kan je volgende dingen eten: Oesters Een tekort aan zink wordt gekoppeld aan een verminderd gezichtsvermogen, zeker 's nachts, en aan grauwe staar (cataract). Bovendien kan zink helpen bij het vertragen van maculadegeneratie. Oesters zijn een goede bron van zink, maar niet iedereen is er even gek op. Caplan raadt daarom ook melk, kreeft en zalm aan. Spinazie Net als bijvoorbeeld boerenkool is spinazie rijk aan luteïne en zeaxanthine, twee antioxidanten die gezonde cellen beschermen en behouden. Je kan deze groene groenten zien als een interne zonnebril die schadelijke golven filtert. Bovendien bevat spinazie ook veel vitamine A, wat sowieso goed is voor de ogen. Eieren Zink, omega 3 én luteïne, een ei bevat heel wat stoffen die goed zijn voor ons zicht. In tegenstelling tot spinazie, hebben eieren een kleinere hoeveelheid van deze voedingsstoffen te bieden, maar ons lichaam kan de antioxidanten beter absorberen uit een ei dan uit de bladgroenten. Zoete aardappel Een portie zoete aardappels bevat meer vitamine A dan de voorgeschreven dagelijkse behoefte. Wie niet zo gek is op de oranje variant van de klassieke 'patat', kan altijd teruggrijpen naar dé 'ooggroente' bij uitstek: de wortel. Abrikozen Deze lekkere vruchten zijn rijk aan carotenoïden als bètacaroteen en lycopeen. Het lichaam zet deze om in vitamine A, wat dan weer schade aan cellen en weefsel tegengaat. Goed dus voor de ooglens. KIJK OOK OP ONZE WEBSITE VOOR EEN OPTIMALE CONDITIE VOOR UW OGEN www.oogvopeding.nl Betsel voordelig en veilig WAAROM MEER BETALEN? NUtrrof Omega capsules 30 Nutrof Omega capsules 60 PreserVision 3 Preser Vision 3 I-CapsR IcapsR' Retaron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten